2 Ekim 2022 Pazar

Fauda

IMDb.        : 8.2/10
Tür             : Aksiyon
Yönetmen : Lior Raz, Avi Issacharoff
Oyuncular : Lior Raz, Itzik Cohen, Neta Garty
Ülke.          : İsrail

Aynı evde yaşayıp da birbiriyle geçinemeyen  kardeşleri izletiyor



Taban tabana zıtmış algısı hakim olsa da Yahudiler ve Araplar bir elmanın iki yarısıdır, çünkü gövdenin ortasındaki 'çekirdek' ortaktır. Diziyi dikkatle izleyenler, ebeveynleri bir olan, o ebeveynler tarafından yetiştirilen ama '
Dizi yazarları sizi Hamas taraftarlarının ve savaşçılarının en değişmezlerine ve onları avlamakla görevli İsraillilere sempati duymaya ikna etme konusunda ustaca bir iş çıkarıyorlar. Tetikleri çekenlere bile açık olmayan nedenlerle her iki tarafın gerçekleştirdiği bitmez tükenmez öldürmelere ön sıradan koltuk alabilirsiniz. “Göze göz”, peki hangi amaçla? Dizide sadece Hollywood gösterişli patlamalar veya yüksek hızlı araba kovalamaca sahneleri değil; sadece ölüm ve umutsuzluk bulunuyor.

Propaganda tabi ki var neticede bu bir İsrail yapımı dizi fakat bunun özellikle ilk sezonda fazlaca olduğunu ve rahatsızlık verecek derecede olmadığını söyleyebilirim. Onun haricinde, bölgede ki aktif gruplar, örgütler ve ilişkiler çok iyi işlenmiş. Mesela, İsrail Hükümeti ile Şin Bet arasında sürekli bir gerilim ve ihtilafın hakim olduğunu görüyoruz. Aslında sanıldığının aksine, İsrail hakkında genel kanı olan tek vücut algısı pekte öyle işlenmemiş.

Başrol oyuncusu Lior Raz gerçekte bir İsrail komandosu olduğu için süper bir performans göstermiş. Dizide yapılan operasyonların çoğunu adam zaten asıl hayatında uyguladığı için oralarda ki performansının aslında rol olmadığını söyleyebiliriz. Eğer İsrail’in Filistinlilerle ilişkisi hakkında hiçbir fikriniz yoksa farklı bir bakış açısı olarak bu diziyi izlemelisiniz. Ve yine eğer, operasyon ve gizlilik temalı film ve dizilerden hoşlanıyorsanız mutlaka Fauda dizisine bir şans verilmeli.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder