10 Eylül 2023 Pazar

THE IDIOTS

GERİZEKALILAR/APTALLAR 
1998
Danimarka
Kara Komedi 
LARS VON TRIER

“Farklılığıyla ötekileştirilenlerin bir başkasına ötekiyi deneyimletmesi kadar, önce kendine de ‘ötekiyi’ yaşatabilmek ne kadar da özgürleştirici bir deneyimdir!”


Film salt akıl ve ötekinini arasında bir hendeseden ibaret. Aklı matah bir şey sananları zanları ile muhasebeye sevk eden tutulma. Yenilgisini erteleyenlere gönderme. İçimizin resmi. Ötekinin işimizden etmemesi için içselleştirilmiş bir susma vaziyeti..

Heidegger şöyle demektedir: “İnsanın günlük yaşam olanakları ötekilerin koyduğu ölçülerce yönetilir. Bu ‘ötekiler’ belirli ötekiler değildir. Her öteki bütün ötekilerin yerine geçebilir.
Besim Dellaloğlu ise: Ötekilerin kimliği, ne bu ne de şu kimse, ne insanın kendisi ne bazı kimseler ne de hepsinin toplamıdır. Onların kimliği “kimsesizlik” ya da “herkestir”. der. 

Ezcümle filmdeki grubun yaptığı eylem "akıllı" ları rahatsız ediyor çünkü "IDIOTS" lar akıllılar gibi davranmamış, topluma ve sözleşmesine yani davranışlarını akla göre düzenleyenlere ihanet etmişlerdir.

Hem biçimsel hem de içsel olarak izleyeni ısıran bir porno ile yüzümüze ayna tutan Lars Von Trier; "Düşündüğünüzden çok daha aptalsınız. Bu; aptallar hakkında, aptallar için ve aptallar tarafından yapılan bir film." diyor. Hayatın amacı mutluluk ise aptal olmaktan başka çare yok belki de ?




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder