11 Nisan 2023 Salı

HUNTERS


HUNTERS
Dizi
2020-2023
Dram/Gerilim
ABD

Hunters, kendi adaletlerini sağlamaya çalışan bir grup Nazi avcısının hikayesini konu ediyor. 1977 yılında New York City’de yaşayan bir grup insan, yüzlerce yüksek rütbeli Nazi’nin toplumun içinde yaşadığını keşfeder. Grup, Nazilerin ABD’de Fourth Reich’ı kurma planları yaptığını öğrenince, vakit kaybetmeden harekete geçmeye karar verir. Nazi avcıları, bu kanlı planı durdurmak için zorlu bir mücadeleye atılır.

Auschwitz’den sağ kurtulan bir Yahudi olan Offerman zengin bir iş adamıdır. Offerman savaştan sonra kaçan Nazi’lerin yıllardır Amerika’da olduğunu öğrenir ve bunun için bir şeyler yapmanın gerekliliğini görür artık ikinci bir Holokost’u istemeyen Offerman bu uğurda her şeyi yapmaya hazırdır. Buna tüm Nazi’leri avlamak da dahil.

‘Hunters’da geçen bazı olaylar gerçeğe dayanıyor.  O zamanlar gerçekten Amerika'da bir avuç Yahudi Nazi avcısı vardı. Dizide Judd Hirsch tarafından canlandırılan, tanınmış Nazi avcısı Simon Wiesenthal; önde gelen Nazi savaş suçlularının adalet önüne çıkarılmasına yardım etmişti.

Dizinin ikinci sezonu, üç yıl sonra, geçtiğimiz günlerde yayına girdi. Ancak yeni sezonun hikayesi bizzat Hitler’i avlamakla ilgili…

İlk sezonun finalinde, Hitler ve Eva Braun'un mutlu bir şekilde hayatta oldukları ve Arjantin'de saklandıkları ortaya çıktığı için işlerin ciddi şekilde raydan çıkmak üzere olduğu ima edilmişti. Dizi, Nazi liderinin 1945'te Berlin'deki sığınağından sözde kaçışıyla ilgili onlarca yıllık asılsız komplo teorilerini doğrular nitelikte.

İkinci sezonda, dağılan Avcılar, 1979'da, gerçek hayattaki birçok Nazinin saklandığı yer olan Arjantin'e giden Hitler'in izini sürmek için yeniden bir araya geliyor. Bu arada, 1975'e geri dönüşlerde, Pacino'nun aslında ‘Nazi kasabı’ olan ancak bunu gizlemeyi başaran Al Pacino’nun karakteri, ABD'de başarılı bir Yahudi iş adamı ve hayırsever kılığına girerken izlerini örtmeye çalışıyor.

Yahudi olduğu için sistematik olarak öldürülen milyonlarca insanın gözünden anlatılan bir dizi bu. Propaganda ise evet propaganda. İnsanlığa hemen ardında bıraktığı geçmişini anlatan bir propaganda hem de. Irkçılığın yeniden yükselişte olduğu bir zamanda izlemek ironik olduğu kadar önüne geçilmediği takdirde bazı şeylerin tekrar tekrar ortaya çıkabileceğinin de bizlere göstergesi olan bu kompozisyon izlenmeli. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder