16 Nisan 2023 Pazar

INCENDIES "İçimdeki Yangın"

INCENDIES
İçimdeki Yangın
2010
Kanada / Fransa 
Arapça-Fransızca
9/10


Kalanların yeni bir hayata doğması için gider bazıları.. Ne ki gideceğimiz yeri umursarken yolu kaçırırız çoğu kez. Ve iz bırakır yol içimize.

Bir vasiyetin içimizdeki yangına konum attığı yaşanmışlıkların izdüşümündeyiz. 'Çocukluk, insanın boğazına oturan yumru gibidir. Kolay kolay yutulmaz." der  çocuklarını yalnız bırakmış; tuhaf, sessiz ve yorgun bir anne olan Nawal Marwan. Sonra bizi içindeki o izlere basmadan yola davet eder veya içimizdeki izlere.

Hikaye, bırakır bizi coğrafyanın yüksek sesle fısıldadığı soruların ortasına. Veya açıldıkça cevaplanan her sorunun yerine daha büyüğünü koyarak finale kadar giden, giderken de nefreti ve aşkı örseleyen trajik bir sarmalın ortasında bırakır. Ve 1+1 in 1 ettiği, tutunduğumuzun dal değil tutsaklıklarımız olduğunu haykırır yüzümüze 72 numaradaki mahküm. 

Bu film doğru şıkkı bilmenin onu seçmeye yetmediğinin itirafıdır bir yerde. Ateşini kendi halinde bırakmayan ve ferinden sorumlu olanın itirafı.. Kâh aşk ile yazılan bir mektup kah acı ile yazılan bir mezar taşının itirazı belki de ?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder