12 Nisan 2020 Pazar

The Platform / El Hoyo ( Delik )

Menşei. : İspanya
Dil.         : İspanyolca
IMDb.    : 7/10

The Platform / El Hoyo ( Delik )

Herkes kendini tanısa sonsuzla en büyük sonsuz arasındaki sır çözülecek. Kendini tanımak, tüm kasaları açan anahtar. Fakat gökteki ayın aksini her testi kendine münhasır sayıyor ve komedya başlıyor.. Külli irade tasnif ve taksim etmiş her şeyi ne var ki cüzi iradenin ne ikametgaha ne de komşusuna tahammülü var.

The Platform, bu minvalde 'ben' i teşhir eden ve kimin nerede uyana(maya)cağı meçhul bir metafor. Nerede ne şekilde doğacağımızı seçemediğimiz, test edileceğimiz ve sonunda da hakkaniyetle çıkabilirsek diplomamızı alıp, onore edileceğimiz bu gezegenden başka bir yer değil.  

Bu döngünün içine salt kitap okumak için giren Goreng, Don Kişot' un güncel bir muadili. Ne ki o da Cervantes in kahramanı gibi değişmeyecek sisteme karşı kimsenin girmediği savaşa girişmektedir. Eleştirdiği ve uzak durduğu ama dayanamadığı sofradan aldığı ilk nimet elma ile Adem e, stoklama maliyeti ile Cehennem sıcağına doğru başlar yolculuğu. Nitekim yukarıda büyük şef ve yardımcıları kusursuz, açık büfe bir sunum hazırlar iken, aşağıda 333 katlı ve 666 kişilik (ne ki Hristiyanlık ta bu rakam şeytan a delalet eder) hırsın küstah, nefretin tehditkar uluması ile 'ben' mülkiyetinin peşinde bir garip dünya!

Goreng in arkadaşı yaşlı Trimagasi mantığı simgelemektedir. Katlar arası gezen ve çocuğunu arayan kadın, Meryem i. Hani kimsenin onun çocuğunun olmasına inanmadığı imkan vermediği Meryem i. Ne ki filmin sonunda yukarıya yani göğe yükseltilen çocuk söylüyor bunu ! Sonra bir İmoguri var, eskiden yönetimde çalışan ve burasının böyle bir yer olmadığına inanan. Düşmüş bir meleği simgeliyor. Bunu da köpeği II. Ramses söylüyor. Çünkü II. Ramses; ışığın seçtiği kişi demektir ! Goreng in altıncı katta uyandığı bir siyahi var, Baharat. Bulunduğu sınıfa itiraz eden, halatı ile üst makamlara göz dikmiş, tırmanmak için herşeyi mübah bellemiş bir muhalif. Radikal cevabın ardından Goreng e tabi olan ve onun misyonuna yardımcı olan Sancho Panza ! Ve birlikte yola koyulurlar ve bir bilge kişi ki peygamberi simgelemektedir, onlara; Ne yapacaksanız nezaketle yapın ve yukarıya mesaj vermek istiyorsanız tatlıyı en üst kata ulaştırın, der. Sonra en alt kata inerler, aç ve aranan çocuk ile karşılaşırlar. Mesaj olan tatlıyı vermek istemezler çocuğa fakat filmin başında bay mantık, yaşlı Trimagasi ne demişti? "Yediğin sensin !" ..ve çocuğu/mesajı göndermek için platforma biner Goreng. Fakat Trimagasi 'mesajın onu gönderene ihtiyacı yoktur' der ve indirdiği Goreng in sonu tıpkı Don Kişot gibi olur..

The Platform sosyo-ekonomik hiyerarşi derinleştikçe kapitalizmin daha da agresifleştiğinin itirafıdır. Kamusal çözülmenin değil bireysel çürümenin de vardığı boyutu gösteren bir belge. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder