26 Nisan 2020 Pazar

Toprağın Tuzu

The Salt of the Earth
Yönetmen : Wim Wenders / Juliano Salgado
Yıl              : 2014
Tür             : Biyografi, Belgesel, Tarih
Menşei.     : Fransa, Brezilya
IMDb          : 8.5/10



Toprağın Tuzu evrendeki her canlı gibi enerjisini topraktan alan güçlü bir biyografik belgesel. Bize "türümüzün ne kadar tehlikeli olduğunu" suratımıza vuran kült bir yapım. Aklın parçalarını çıkarıp, çıkarına muadil sayana muhasebetik bir mahkeme.

Toprağın Tuzu nu izlemek için fotoğraf sanatına ilgi duymanıza gerek yok, insan olmanız kâfi. Zira Sebastiao Salgado'nun kronolojik bir şekilde işlendiği hayat hikayesi;  dünya kültürünü ve bu alanda ki sosyal etkilerini belgelendirip yaşadığımız gezegeni tüm çıplaklığıyla sunan bir başyapıt. 

Salgado sadece Brezilya' nın foto muhabiri değil çağımızın acı dolu hikayesini teşhis eden ve kendince bir tedavi geliştiren beynelmilel bir doktor. Veya fotoğrafları her ne kadar monochrome olsa da aslında o bir greenpeace mimarı. Gezegenin Sebastiao Salgado gibi bahçıvanlara çok ihtiyacı var..

" Yaratan' ın elinden çıkarken her şey güzelmiş, kime göre güzel? Evren bir hammadde deposu. Herşeyi biçimlendiren insan; güzel de iyi de insan icadı. Yalnız hilkatin atölyesinde çalışan, yani yeni bir dünya parçası, yeni bir düşünce, yeni bir terkip kuranların sayısı bir asırda üç-beş. Ötesi mevaşi. " 
Cemil Meriç
Bu Ülke / 219

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder